A tevetej egyre népszerűbb alternatívát kínál a hagyományos tehéntejhez képest, és sokak szerint egészségesebb választás lehet. Gazdag tápanyagokban, például vitaminokban és ásványi anyagokban, valamint alacsonyabb laktóztartalma miatt sokan jobban tolerá


Egy friss kutatás szerint a tevetej antimikrobiális és antiallergén tulajdonságai révén ígéretesebb alternatívát kínálhat a tehéntejhez képest – számolt be róla a The Independent. Az ausztrál Edith Cowan Egyetem tudósai megállapították, hogy a tevetej gazdagabb természetes, rövid láncú aktív fehérjemolekulákban, mint a tehéntej, ami hozzájárulhat egészségügyi előnyeihez.

A szakértők eddig is tudták, hogy a tevetej kevésbé allergén, a friss publikációból viszont kiderül, hogy az anyagban nagyobb a potenciál az antimikrobiális és vérnyomáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező molekulák előállítására. Ezek az aktív vegyületek alkalmasak lehetnek bizonyos kórokozók gátlására.

A legújabb kutatások fényében a tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy a tevetej hozzájárulhat az egészséges bélflóra fenntartásához, valamint potenciálisan csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának valószínűségét.

Az aktív molekulák egyedi hatékonyságát ugyanakkor további elemzésekkel kell majd feltárni.

A kutatás megerősítette a korábbi megfigyeléseket, miszerint a tevetejből hiányzik a tehéntej legfőbb allergénje, a béta-laktoglobulin. Ezen kívül a tevetej laktóztartalma is alacsonyabb. A tehéntej általában 85-87 százalék vízből, 3,8-5,5 százalék zsírból, 2,9-3,5 százalék fehérjéből és körülbelül 4,6 százalék laktózból áll. Ezzel szemben a tevetej összetétele 87-90 százalék víz, 2,15-4,90 százalék fehérje, 1,2-4,5 százalék zsír és 3,5-4,5 százalék laktóz.

A szakértők véleménye szerint az eredmények új lehetőségeket nyithatnak meg a tápanyagokkal gazdagított tevetejtermékek kifejlesztésében. Jelenleg a tejfogyasztás globális szintjén a szarvasmarhák adják a termelés 81%-át, míg a tevék csupán az ötödik legnagyobb tejforrást képviselik a szarvasmarhák, bivalyok, kecskék és juhok mögött, a globális tejtermelés mindössze 0,4%-át biztosítva.

A tevetejet főként a világ szárazabb részein, például a Közel-Keleten állítják elő, egyes félsivatagos régiókban, így Ausztráliában - ahol már létezik kivadult tevepopuláció - idővel növekedhet a termelés. Ezek a területek a hagyományos szarvasmarhatartás számára kihívást jelenthetnek, a tevéknek viszont tökéletesek lehetnek.

Related posts