A szervezők egy különleges gasztronómiai élményt varázsoltak Balla Géza tusványosi borbemutatójából, ahol a borok ízvilága és a helyi ízek harmóniája egyedülállóan találkozott.


A Tusványosi Tábornak a gasztronómiai élvezetek mellett a bor kultúrája is kiemelkedő szerepet szentel. A tradíciók gyökerei egészen 2004-ig nyúlnak vissza, amikor a borsátorban naponta két neves Kárpát-medencei pincészet mutatkozott be. A Covid időszakát követően azonban újdonságként megjelent a Gasztroudvar, ahol nem csupán éttermek (az idei felhozatalt már említettem a tegnapi írásomban) kínálnak tábori körülményekhez igazított, a Gourmet-fesztiválokra emlékeztető, rendelésre készített ínycsiklandó fogásokat, hanem a Kárpát-medence számos neves borásza is bemutatkozik. Itt a bor és a gasztronómia találkozása igazán különleges élményeket kínál a látogatóknak.

Jobbról balra haladva, a Kriza János csűrétől kiindulva, az első házikóban a felvidéki, pontosabban helembai Világi pincészettel találkozhatunk. Ez a pincészet a Garam, a Duna és az Ipoly által ölelt különleges mikroklímájú vidék borait készíti, amelyek valóban kiemelkednek a mezőnyből. Itt kapott ideiglenes otthont a krasznabélteki Nachbil pince organikus borai, valamint Bott Frigyes híres Kadarkája is.

A szomszédos házikóban Balla Géza és a Kárásztelek pince borai kaphatók, még eggyel arrébb pedig a mádi Kardos és a Villányban és Tokajban egyaránt borászkodó Sauska pince borait kínálják. Még egyet továbblépve a Pannonhalmi Apátsági pincészet házikója következik, ahol egy kisebb válogatást is lelhetünk belsőmagyarországi élvonalbeli birtokok nedűiből.

Az éttermek kirendeltségei mellett a Crush borbár impozáns pezsgő-válogatását kóstolgathatjuk. A klasszikus champagne-okon kívül a legjobb magyar tételeket a Kárásztelektől, valamint a Sauska és a Kreinbacher, pezsgővel is igen komolyan foglalkozó pincészetektől. Mindez így együtt akkor is szimbolikus erővel bír és felmutatja a Kárpát-medence magyar egységét, ha a Délvidék kimaradt sajnos a merítésből.

A Tamási Áron Székelyföldi Agro-kultúra sátorban a lebilincselő előadások mellett borkóstolók is várják az érdeklődőket. A tábor harmadik napján Balla Géza, aki már húsz éve, 2005-ben tartotta meg első borkóstolóját egy igazi rockkoncerthez hasonló, fergeteges hangulatban, bemutatja legújabb borait.

Balla Géza 1999-es debütálása óta az erdélyi magyar borászat megkerülhetetlen alakja, akit joggal nevezhetünk az erdélyi borászat fénylő csillagának is. Ő az a borász, aki a legszorosabb kapcsolatot ápolja a belső magyarországi borvilággal, és tagja a Pannon Bormíves Céhnek, amely az egyik legelismertebb szakmai szervezet. Emellett rendes tagja a Magyar Borakadémiának, és ő az egyetlen külhoni magyar borász, aki elnyerte a borászat Kossuth-díjának tekintett "Év bortermelője" címet. Balla Géza nem csupán a közel 150 hektáros birtokának irányításával foglalkozik, hanem borbíróként is aktívan részt vesz jelentős nemzetközi versenyeken. Ráadásul egyetemi tanárként is dolgozik, így tudását és tapasztalatait a következő generációknak is átadja.

Related posts