A matcha tea egy különleges, finomra őrölt zöld tea, amely Japán hagyományainak szívében gyökerezik. A matcha készítése során a tea leveleit árnyékban nevelik, ami fokozza az ízét és a tápanyagtartalmát. Az elkészítés során a por állagú teát forró vízben


A matcha kifejezés japánul annyit jelent, mint őrölt tea. Ezt a különleges teafajtát árnyékban nevelik, hogy megőrizze gazdag klorofilltartalmát. A leveleket kőmalmokkal őrlik, így az egész tealevél felhasználásra kerül, lehetővé téve, hogy minden tápanyag benne maradjon az elkészült italban. Bár a matcha koffeintartalma viszonylag magas, az L-teanin jelenléte miatt az élénkítő hatás fokozatosan érezhető, így kíméletesebb élményt nyújt a teafogyasztók számára.

Na de elég a rizsából, jöjjön a tea!

Először is, készítsük elő a chawant, amely a hagyományos matchacsésze – ha éppen nem áll rendelkezésünkre, egy szélesebb bögre is megteszi. Töltsünk bele forró vizet, hogy a csésze kellemesen felmelegedjen, majd óvatosan forgassuk meg, hogy minden oldalát átjárja a hő. Ezt követően öntsük ki a vizet, és egy tiszta ronggyal töröljük szárazra. A következő lépésben szitáljuk bele a matchaport a csészébe – ez a lépés kulcsfontosságú, hiszen így elkerülhetjük a csomósodást, és a teánk így igazán selymes és élvezetes lesz. Most öntsük rá a körülbelül 75-80 fokos vizet. Vigyázzunk, mert a forrásban lévő víz túl forró, és megégetheti a matchát, ami keserűvé teheti az ízét. Ezzel a figyelmes eljárással igazán különleges és finom matchát készíthetünk!

Ezután a chasennel, ami egy hagyományos bambusz habverő, de ha éppen nincs kéznél, egy tejhabosító is megteszi, gyors, W vagy M formájú mozdulatokkal habosra keverjük a teát. A célunk, hogy egy sűrű, zöld hab borítsa a tetejét, amely a tökéletes matchatea jellegzetessége. Ezzel máris készen állunk az autentikus élvezetre!

Related posts