Nem csupán undorító, hanem kifejezetten kockázatos is - Íme, mi történik az étellel, ha egy légy megjelenik rajta.


A legyek nem éppen a legkedveltebb teremtmények a közönség szemében: nem véletlenül, hiszen gyakran zavaróak, undorítóak, sőt, bizonyos esetekben akár az emberekre is fenyegetést jelenthetnek.

A közönséges házilégy, ez a mindennapi kis lény, nem rendelkezik sem mérges tüskékkel, sem fullánkkal, így ártalmatlanul bolyong a világban. Táplálékát nem éppen a legszívderítőbb módon szerzi meg: más élőlények ürülékében és a szemétben turkálva keresi meg a számára ízletesnek tűnő falatokat. Mivel fogai nincsenek, csak egy különleges, csücsörítő, nyaló-szívó szájszervével képes folyékony ételt fogyasztani. Érdekes módon, az egyik alfajának, amelyről korábban írtunk, különös hajlama van a mulatozásra és a párzásra, így nemcsak a mindennapi életét éli, hanem igazi szórakozást is keres.

A legyenek arra is van egy remek megoldásuk, ha folyékony halmazállapotú táplálék éppen nincs elérhető közelségben: a szilárd ételt a nyálával vagy a regurgitált begytartalmával (egyszerűbben fogalmazva: a hányásával) higítja fel. A nyálában és az epéjében lévő vegyületek lebontják az táplálékot, így az olyan könnyedén szürcsölhetővé válik, mint egy turmix.

Ez az egész valóban visszataszító, de talán még elviselhető lenne, ha a legyek csupán az emberi ételeket választanák. Azonban sajnos nem így van; szinte bármit képesek elfogyasztani, a romló hulladéktól kezdve az állati ürülékig. Eközben pedig rengeteg kórokozóval találkoznak, ami még aggasztóbbá teszi a helyzetet.

Ahogy Jeff Scott, a Cornell Egyetem entomológusa nyilatkozta a Daily Mailnek: "A házi legyek összevissza reptetnek magukon minden undorítóbbnál undorítóbb patogén mikroorganizmust, amit csak el lehet képzelni. Bármit, ami egy állatból kijön, például baktériumokat és vírusokat, a legyek átveszik, és lerakják a szendvicsedre".

A szakértők szerint a kifejlett házi legyek rendkívül sokféle betegséget és parazitát képesek terjeszteni: a szalmonellától és a tuberkulózistól kezdve egészen a galandférgekig, összesen több mint 100 különböző kórokozót.

Elméletileg igen. Egy viszonylag friss kutatás során DNS-szekvenálási technológiával vizsgálták a házi légy testében, illetve testfelületén található mikrobákat, amelyből kiderült, hogy a rovar teste 351 baktériumtípusnak ad otthont, vagyis jóval nagyobb (és veszélyesebb) mennyiségnek, mint korábban gondolták. Ezek jelentős része pedig a lábaikon tapad meg, és így kerül át egyik helyről a másikra - mondjuk egy dögkútból a vacsoránkra. Szóval, aki nem akar kockáztatni, az ne fogyasszon olyan ételeket, amelyekkel akár egy kósza légy is érintkezett. De mivel ezt a gyakorlatban meglehetősen nehéz kivitelezni, a legegyszerűbb, ha inkább nem is gondolunk rá.

Related posts