Török gyökerek és spanyol lélek - A Lokal minden egyes cseppjét és morzsáját a szívünkbe zártuk.
Pinar Tur, a Lokal megálmodója, Törökország szívében látta meg a napvilágot, de életútja során számos országot és különféle gasztronómiai világot fedezett fel. Mielőtt Budapestre érkezett és megnyitotta saját éttermét, gazdag tapasztalatokat gyűjtött a különböző kultúrák és ízek terén.
Pszichológiát tanulmányoztam, és a nemzeti triatloncsapat tagjaként éltem át a versenyzés izgalmait. Aztán egy nap váratlanul úgy döntöttem, hogy minden eddigi tevékenységemet hátrahagyom. Furcsának tűnhet, de valami új és izgalmas kihívásokat akartam keresni az életemben.
- meséli nevetve. Az új adrenalinlöket végül a konyhában várta: elvégzett egy vendéglátósképzést, majd a spanyolországi Bilbaóban, egy Michelin-csillagos étteremben helyezkedett el.
A fine dining világának varázsa lenyűgöző – minden egyes mozdulat precíz, minden falat a tökéletesség határvonalán egyensúlyozik. Ám ami számomra igazán magával ragadó volt, az a spanyol kultúra sokszínűsége. Az emberek itt órák hosszat ülnek az asztalnál, élvezik az étkezést, mély beszélgetésekbe bonyolódnak, és a nevetésük betölti a teret... ez a légkör számomra rendkívül otthonos és meghitt élményt nyújtott.
A spanyol fine dining világának felfedezése után Pinar izgalmas kanyarokat tett meg, míg végül megérkezett a pesti Lokalhoz. Hazatérve Törökországba, egy hajléktalanokkal foglalkozó alapítványban dolgozott, ahol szakácsként és tanárként támogatta a hátrányos helyzetű embereket. Ezt követően a 2022-es foci-világbajnokság idején Katarban tevékenykedett, majd a 2023-as törökországi földrengés után önkéntesként nyújtott segítséget a rászorulóknak. A konyha mindig is az otthona volt, ám közben egyre inkább vágyott arra, hogy saját, új ösvényre lépjen.
A sors végül Budapestre vezette, ahol egy ismerősének köszönhetően a Brody House séfjeként kezdett dolgozni. Az első évnyi alkalmazotti tapasztalat után azonban egyre erősebben érezte, hogy ideje új irányba lépnie. Álmai megvalósítása érdekében félretett pénzéből, öccsével, Firattal és jó barátjával, Cimon Nicolasszal közösen megnyitották saját éttermüket. Pinar és Firat a konyhában dolgoznak, míg Cimon kreatívigazgatóként irányítja a Lokal fejlődését.
Elegem lett a ragyogásból. Bár élveztem a Michelin-csillagokkal övezett világot, már nem éreztem magaménak azt a légkört. Valami emberibb, hétköznapibb helyre vágytam, ahol a mindennapok egyszerű örömei érvényesülhetnek. Nem vágytam grandiózus éttermekre; csak egy kicsi, barátságos helyre, ahol mindenki otthonra lelhet.
- Hozzuk létre együtt a Lokal világát! – mondja, és ezzel életre kel a hely szelleme. Egy kis, barátságos oázis, ahol a mediterrán gasztronómia csodái, a török ízek varázsa és a spanyol tapas tradíciók találkoznak Budapest vibráló energiájával. Itt minden fal, íz és illat egy történetet mesél el, egyedi élményt kínálva a látogatóknak.
Nem nyújtunk flancos kiszolgálást, nem próbálunk Michelin-csillagos élményt adni. Csak azt szeretnénk, hogy aki bejön, érezze otthon magát és élvezze az itt töltött időt. A mottónk: nem kell tökéletesnek lenni, csak őszintének.
A Lokalban nincsenek előre lefoglalt asztalok: ha találsz helyet, leülsz, ha pedig nincs, várakozhatsz a pultnál, vagy csatlakozhatsz valakihez az asztalnál. Itt a vendégek között nincsenek ismeretlenek, csak barátok, akik még nem találkoztak egymással.
A baszkföldi élmények mély nyomot hagytak Pinarban: a közösségi étkezés varázsa, a vendégszeretet melege és a természetes kapcsolódás mind-mind beleszőtték magukat a Lokal falainak szövetébe. Az étlap nem egy kőbe vésett dokumentum: folyamatosan alakul, mindig attól függően, hogy éppen mi érkezik frissen a konyhába, és mire van éppen lehetőség. Elképzelhető, hogy amit mi élveztünk, az pár nap múlva már nem szerepel a kínálatban - de ez éppen az autentikus élmény része. Olyan, mint otthon: ha valami elfogy, egyszerűen más kerül az asztalra. A receptek többsége családi örökség, és nagy kedvencünk lett az édesanyja nyomán készült zelleres-sárgarépás saláta (2900 Ft), amit egy csipetnyi narancshéj tesz frissítően üdítővé. Az olívaolajat Görögországból szerzik be, míg a fűszerek egy része a család és barátok látogatásainak köszönhetően érkezik. A paradicsomos pirítós (2400 Ft) igazi komfortétel – lényegében egy ízletes szalámis-sajtos melegszendvics egy pohár házi ayrannal. Gyermekkoromban ez gyakran volt a vacsora Pinar családjában, amikor a nagymama vendégei voltunk.
A Firat's tantoni (2500 Ft) a legközérthetőbb fogás: fűszeres, hagymás, paradicsomos csirkehússal töltött tortillatekercs-falatok, joghurttal és vajas paprikaszósszal leöntve. Kifejezetten laktató és nagy adag, és bár Pinar szerint a legegyszerűbb fogás, mégis a legnépszerűbb. A török dumplingok (3400 Ft) darált hússal töltött tésztabatyuk, fűszeres vajjal és joghurttal tálalva. Ugyan a fogások tapasként szerepelnek a menün, jóval kiadósabbak: két ember három étellel bőven jól tud lakni - pláne ha elcsábul még egy adag olívabogyóra (1000 Ft) vagy savanyított zöldségre (1000 Ft). Desszertnek egy rizskochhoz hasonló édességet kóstoltunk (2400 Ft), ami baracklekvár helyett egy gombóc fagyival érkezik.
Az ételek ár-érték arányban igencsak kedvezőnek számítanak, és a csapolt sörök ára is baráti, hiszen egy korsó Kőbányai mindössze 1100 Ft-ba kerül. Bár a natúr borok és pét-natok valamivel magasabb áron kaphatók, a Lokal filozófiája mégis azt tükrözi, hogy mindenki számára elérhető legyen egy kis pihenés és élvezet. Összességében tehát a hely árazása a megfizethetőség jegyében alakul, így bármikor meg lehet pihenni egy jó falat és egy ital mellett.
A látogatottság növelését nem a feltűnő reklámokkal vagy influenszerek bevonásával kívánják elérni. Az étterem menüje angol nyelven érhető el, és a személyzet is angolul beszél, de a jövőben a gördülékenyebb rendelés érdekében tervezik egy magyar nyelvű étlap bevezetését.
A Lokal az a titkos hely, amelyről nehezen tudok beszélni, mert legszívesebben csak magunknak tartanám meg, mint egy rejtett gyöngyszemet, ahol mindig garantált a jókedv és a mennyei falatok. Ahhoz azonban, hogy ez a csodás hely még sokáig nyitva maradhasson, szükség van a látogatókra. Kollégákkal, barátokkal, sőt, még ellenségekkel is szívesen visszatérünk ide, nem azért, mert a zajos TikTok-videók vonzzák a tömeget, hanem mert a hely szelleme és a kiváló minőség mindig visszacsábít minket. Az itt tapasztalt élmény egyszerűen megismételhetetlen!




